Loading. Please wait...

RansomWare - Μια πραγματική απειλή για τον υπολογιστή σας

15 Oct 2015

Τι είναι το RansomWare;

Το RansomWare  είναι κακόβουλο λογισμικό που αποτελεί μια πραγματική απειλή για τα δεδομένα σας και κατ' επέκταση της εργασίας σας. Η μόλυνση του υπολογιστή έχει ως αποτέλεσμα το κλείδωμα όλων των αρχείων μέσω κωδικοποίησής τους, ώστε να μην έχετε πρόσβαση σε αυτά.

Για την απόκτηση της πρόσβασης σας ζητάνε, μέσω μηνύματος στην οθόνη του υπολογιστή σας,  την καταβολή λύτρων (χρηματικού ποσού) ώστε να σας στείλουν ένα κλειδί, με το οποίο θα επαναφέρετε τα αρχεία του μολυσμένου υπολογιστή στην αρχική μορφή τους. Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε ότι η καταβολή του ποσού δεν σημαίνει απαραίτητα και την αποστολή του κλειδιού, μια και γίνεται σε μη πιστοποιημένο λογαριασμό του εξωτερικού.

Ποιος είναι ο τρόπος μόλυνσης του υπολογιστή;

Η σύνηθες τακτική είναι να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω αλληλογραφίας με την πρόφαση της κοινοποίησης συνδέσμου, ώστε να «κατεβάσετε» ένα σημαντικό αρχείο, όπως ένα τιμολόγιο, μια απόδειξη πληρωμής κ.α. Μόλις «πατήσετε» στον σύνδεσμο και προσπαθήσετε να ανοίξετε το συγκεκριμένο αρχείο, αρχίζει η διαδικασία της μόλυνσης του υπολογιστή σας αλλά και της υποκλοπής των ηλεκτρονικών λογαριασμών (emails) που έχετε επικοινωνήσει στο παρελθόν μαζί τους. Έτσι, στέλνουν και σε αυτούς , ηλεκτρονικό μήνυμα εκ’ μέρους σας ώστε να διαιωνίσουν την συνέχεια της μόλυνσης.

Ποιοι αποτελούν στόχο μόλυνσης;

Όλοι αποτελούμε στόχο για την μόλυνση του υπολογιστή αλλά ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέχουν, οι κάτοχοι μεγάλων λιστών ηλεκτρονικών λογαριασμών, όπως οι διαχειριστές ηλεκτρονικών καταστημάτων -eShop, οι υπεύθυνοι λογιστηρίων και γενικότερα όλοι με μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Τι θα πρέπει να προσέχετε;

  1. Να έχετε εγκαταστήσει antivirus στον υπολογιστή και στο κινητό σας, το οποίο να έχετε πάντα ενημερωμένο. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις μολύνσεων αυτό δεν βοήθησε.
  2. Να είστε σίγουροι ότι περιμένετε να λάβετε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα από τον παραλήπτη με ανάλογο περιεχόμενο αλλιώς, ΜΗΝ το ανοίξετε και απλά διαγράψτε το. Να θυμάστε ότι υπολογιστής δεν μολύνεται χωρίς επιβεβαίωση από τον χειριστή του.
  3. Την γλώσσα του ηλεκτρονικού μηνύματος και την διατύπωσή του. Αν σας στέλνει ο συγκεκριμένος παραλήπτης μηνύματα στα Ελληνικά και χωρίς κάποιο λόγο σας στείλει μήνυμα γραμμένο στα Αγγλικά, αυτό και μόνο θα πρέπει να σας πονηρέψει.   
  4. Αν ο τρόπος που παραλαμβάνετε αρχεία  από τον συγκεκριμένο αποστολέα είναι ο συνήθεις. Για παράδειγμα σας στέλνουν αρχεία, επισυναπτόμενα στο ηλεκτρονικό μήνυμα ή τα «κατεβάζετε» από γνωστή υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων που έχετε συμφωνήσει να χρησιμοποιείτε. Οι περισσότερες γνωστές υπηρεσίες κάνουν έλεγχο για κακόβουλο λογισμικό (malwares, Trojans κ.α.) οπότε προτιμήστε αυτές.
  5. Να κάνετε έλεγχο των αντιγράφων ασφαλείας που έχετε ώστε να είναι επικαιροποιημένα για κάθε ενδεχόμενο.

Αυτά προς το παρόν. Και να θυμάστε ότι οι υποψιασμένοι χρήστες ποτέ δεν μπήκαν σε περιπέτειες!

Μας εμπιστεύονται

Χρειάζομαι καθοδήγηση...

choose path

Δεν γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει το Internet για εσάς; Θα θέλατε να μάθετε πως το διαδίκτυο και οι τεχνολογίες του μπορούν να σας βοηθήσουν;

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε λύσεις που θα απογειώσουν την επιχείρησή σας!

Web templates

web templates

Επιλέξτε το πρότυπο εμφάνισης (template) που σας ενδιαφέρει, και εμείς θα αναπτύξουμε τoν νέο σας διαδικτυακό τόπο με τις πιο σύχρονες τεχνολογίες!

Διαλέξτε ανάμεσα σε πρότυπα για στατικές ιστοσελίδες, για ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), ή για δυναμικές ιστοσελίδες, κ.ά. και εμείς θα το παραμετροποιήσούμε βάσει των αναγκών σας.

Υποστηρίζουμε το Ανοιχτό Λογισμικό!

Open source εφαρμογές

Έχετε εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού (Joomla, Drupal, Opencart, OSCommerce, WordPress, MODx κ.ά) και ο προγραμματιστής σας σας άφησε "στα κρύα του λουτρού"; Μπορούμε να αναλάβουμε την πλήρη υποστήριξη και αναβάθμιση της πλατφόρμας Open Source που διαθέτετε!

Κορυφαίες λύσεις hosting!

hosting

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τα διαθέσιμα πακέτα φιλοξενίας που παρέχουμε τόσο σε Windows™, όσο και σε Linux web servers.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε σημαντικά νέα γύρω από το χώρο του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου!

Εγγραφή

210.5907.200