Loading. Please wait...

Google Maps: Ξεκίνησαν οι χρεώσεις!

15 Nov 2019

Σε σταδιακές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο χρήσης των χαρτών Google Maps έχει ξεκινήσει η Google από το καλοκαίρι του 2018, και πιο συγκεκριμένα στους χάρτες που έχουν ενσωματωθεί σε ιστοσελίδες. Πλέον, κάθε φορά που προβάλλεται ένας χάρτης Google σε οποιοδήποτε διαδικτυακό τόπο, εφόσον χρησιμοποιεί τις βιβλιοθήκες προγραμματιστή της Google, πραγματοποιείται οικονομική επιβάρυνση!

Πως επηρεάζεται ο χάρτης που έχετε στην ιστοσελίδα σας;

Η Google πλέον χρεώνει τις προγραμματιστικές κλίσεις (API calls) που πραγματοποιούνται στο σύστημα χαρτών της. Ως κλίση (call) θεωρείται η κάθε φορά που φορτώνεται ο σχετικός κώδικας από τους server της Google, ο οποίος είναι απαραίτητος για την εμφάνιση και τις λειτουργίες του χάρτη. Ωστόσο, παρέχεται μηνιαίως ένα όριο δωρεάν χρήσης της υπηρεσίας, αποδίδοντας 200$ δωρεάν ανά μήνα στο κάτοχο του χάρτη, το οποίο επαρκεί για περίπου 28.000 κλίσεις. Για να μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτή η παροχή, η Google απαιτεί την έκδοση κλειδιού διασύνδεσης με τις βιβλιοθήκες της (map API key) το οποίο πρέπει να συνδέεται με λογαριασμό χρεώσεων Google Account (απαιτείται η χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας για τη δημιουργία του λογαριασμού). Προφανώς σκοπός της Google είναι να μπορεί να πραγματοποιεί άμεσα χρεώσεις αν ξεπεραστούν τα όρια αυτά.

Βάσει της παραπάνω δωρεάν παροχής και έχοντας αναλύσει στατιστικά επισκεψιμότητας από διάφορες ιστοσελίδες, θεωρούμε πως είναι πρακτικά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ξεπεραστούν τα παραπάνω όρια, εκτός και αν μια ιστοσελίδα που απεικονίζει ένα χάρτη έχει τεράστιο όγκο επισκεψιμότητας ή αν ο χάρτης επαναλαμβάνεται σε κάθε σελίδα (πχ στο υποσέλιδο της ιστοσελίδας) ή αν εξυπηρετεί εξεζητημένες λειτουργικότητες. Παρόλα αυτά η δημιουργία νέου κλειδιού διασύνδεσης (API key) και η διασύνδεσή του με λογαριασμό χρέωσης Google Account είναι αναγκαία διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση  ο χάρτης θα τεθεί σε κατάσταση λειτουργίας "μόνο για δοκιμαστική χρήση" (developement mode), καθιστώντας τον πρακτικά ανενεργό.

API map

Έτσι θα φαίνεται ο χάρτης στην ιστοσελίδα σας εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές

Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος προβολής χαρτών Google Maps;

Η Google εκτός από τη χρήση χαρτών μέσω API key, προσφέρει και την δωρεάν εναλλακτική δυνατότητα προβολής ενσωματωμένων χαρτών σε ιστοσελίδες, με την τεχνολογία iframe.

Iframe map

Στην προβολή χάρτη με τη μέθοδο iframe, μόνο η Google έχει έλεγχο στην εμφάνιση του χάρτη και των πληροφοριών που απεικονίζονται

Πλεονεκτήματα χρήσης Google maps με μέθοδο iframe

  • Δεν απαιτεί τη δημιουργία και χρήση Map API Key
  • Δεν υπάρχουν όρια χρήσης, είναι εντελώς δωρεάν (ως στιγμής)
  • Έχει κάποιες έτοιμες λειτουργικότητες "out-of-the-box", όπως εμφάνιση πληροφοριών επιχείρησης από το Google Business (διεύθυνση, αξιολογήσεις), δυνατότητα μετάβασης στο Google Maps για οδηγίες πλοήγησης, δυνατότητα αλλαγής όψης χάρτη σε δορυφορική κ.λπ.

Μειονεκτήματα χρήσης Google maps με μέθοδο iframe

  • Φαίνονται στο χάρτη και όλα τα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν (οπότε μπορεί να φαίνονται κι οι ανταγωνιστές σας)
  • Δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω επεμβάσεις λειτουργικότητας, εμφάνισης και πληροφοριών (π.χ. δεν μπορούν να προστεθούν επιπλέον pins, να αλλάξουν χρώματα στο χάρτη, να αλλάξει η θέση των χειριστηρίων ελέγχου κλπ)
  • Θα πρέπει η επιχείρηση να έχει δημιουργήσει Google Business account, δηλώνοντας επ ακριβώς στη Google τα στοχεία επικοινωνίας και τη θέση της
  • H Google μέσω του χάρτη διατηρεί το δικαίωμα να προβάλει διαφημίσεις στον επισκέπτη της ιστοσελίδας σας οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς προειδοποίηση!

Χρειάζεται να ενεργήσετε άμεσα;

Εφόσον η ιστοσελίδα σας διαθέτει χάρτη Google Maps μέσω iframe δεν χρειάζεται να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια. 

Εφόσον η ιστοσελίδας σας διαθέτει χάρτες μέσω API (έχει αισθητικές και λειτουργικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους standard χάρτες της Google), μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα από τα παρακάτω:

1. Να μας αποστείλετε API key το οποίο να έχετε διασυνδέσει με Google Billing account, προκειμένου να ενημερώσουμε την ιστοσελίδα σας. Η εργασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί δωρεάν από εμάς, εφόσον διαθέτετε ενεργό πακέτο υποστήριξης

2. Να αιτηθείτε μετατροπή του χάρτη σας έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τη τεχνολογία iframe, εφόσον έχετε λάβει υπόψει τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τα προαπαιτούμενα που αναφέρουμε παραπάνω

3. Να αναλάβουμε τη δημιουργία map API key και διασύνδεσή του με δικό μας billing λογαριασμό, το οποίο θα καλύπτει τα δωρεάν όρια χρήσης της υπηρεσίας

Για τα 2 και 3 το κόστος πραγματοποίησης των απαραίτητων αλλαγών είναι 45€+ΦΠΑ ή επιβάρυνση μισής ώρας στο πακέτο υποστήριξης που ήδη διαθέτετε.  

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας άμεσα, γιατί εφόσον δεν γίνει καμία ενέργεια, οι χάρτες Google που είναι ενσωματωμένοι στην ιστοσελίδα σας θα σταματήσουν να λειτουργούν. 

Τηλεφωνήστε μας στο 210.5907.200 ή στείλτε μας αίτημα υποστήριξης με θέμα "Χάρτες Google", κι εμείς θα αναλάβουμε να φέρουμε εις πέρας τις απαιτούμενες ενέργειες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο χρέωσης και τα όρια χρήσης ενσωματωμένων χαρτών Google, μπορείτε να βρείτε σε αυτό τον σύνδεσμο: https://cloud.google.com/maps-platform/pricing/

Μας εμπιστεύονται

Χρειάζομαι καθοδήγηση...

choose path

Δεν γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει το Internet για εσάς; Θα θέλατε να μάθετε πως το διαδίκτυο και οι τεχνολογίες του μπορούν να σας βοηθήσουν;

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε λύσεις που θα απογειώσουν την επιχείρησή σας!

Web templates

web templates

Επιλέξτε το πρότυπο εμφάνισης (template) που σας ενδιαφέρει, και εμείς θα αναπτύξουμε τoν νέο σας διαδικτυακό τόπο με τις πιο σύχρονες τεχνολογίες!

Διαλέξτε ανάμεσα σε πρότυπα για στατικές ιστοσελίδες, για ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), ή για δυναμικές ιστοσελίδες, κ.ά. και εμείς θα το παραμετροποιήσούμε βάσει των αναγκών σας.

Υποστηρίζουμε το Ανοιχτό Λογισμικό!

Open source εφαρμογές

Έχετε εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού (Joomla, Drupal, Opencart, OSCommerce, WordPress, MODx κ.ά) και ο προγραμματιστής σας σας άφησε "στα κρύα του λουτρού"; Μπορούμε να αναλάβουμε την πλήρη υποστήριξη και αναβάθμιση της πλατφόρμας Open Source που διαθέτετε!

Κορυφαίες λύσεις hosting!

hosting

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τα διαθέσιμα πακέτα φιλοξενίας που παρέχουμε τόσο σε Windows™, όσο και σε Linux web servers.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε σημαντικά νέα γύρω από το χώρο του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου!

Εγγραφή

210.5907.200