Loading. Please wait...

Η Google εγκαταλείπει τα Universal Analytics

13 Oct 2022

Με σχετική της δημοσίευση η Google ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου του 2023 η υπηρεσία Universal Google Analytics (UA) θα σταματήσει να καταγράφει στατιστικά επισκεψιμότητας. Ταυτόχρονα εισήγαγε τη νέα υπηρεσία Google Analytics 4 (GA4) η οποία θα αντικαταστήσει πλήρως τα Universal Analytics.

Τα GA4 είναι μια εντελώς νέα γενιά συλλογής και ανάλυσης στατιστικών στοιχείων επισκεψιμότητας, που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να αναλύουν αποτελεσματικά σημαντικές μετρήσεις συμπεριφοράς πελατών, και όχι απλώς να παρακολουθούν την επισκεψιμότητα.

Ποια είναι τα νέα στοιχεία που εισάγουν τα GA4;

Προφέρουν περισσότερο έλεγχο

Μπορείτε να προσαρμόσετε τον πίνακα εργαλείων με τέτοιο τρόπο, επιτρέποντάς σας να βλέπετε τις πληροφορίες που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την επιχείρησή σας. Επίσης παρέχονται ανανεωμένες αναφορές που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όπως και δυνατότητα δημιουργίας νέων αναφορών προσαρμοσμένων στις ανάγκες σας.

Παρακολουθούν ολόκληρη τη διαδρομή πελατών σε διαφορετικές πλατφόρμες ταυτόχρονα

Καταγράφεται η συμπεριφορά του ίδιου χρήστη στο site σας, και όταν χρησιμοποιεί υπολογιστή και όταν χρησιμοποιεί κινητή συσκευή. Αυτή η συνδυαστική πληροφορία είναι πολύ χρήσιμη για βελτιώσεις λειτουργικότητας του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και προσέγγισης των πελατών σας.

Αξιοποιούν την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI)

Προσφέρονται για πρώτη φορά στους χρήστες του Google Analytics προτάσεις βάσει πρόγνωσης μελλοντικής συμπεριφοράς πελατών. Οι μετρήσεις AI περιλαμβάνουν:

  • πιθανότητα αγοράς
  • πιθανότητα απώλειας πελάτη
  • πρόβλεψη εσόδων


Με τις παραπάνω μετρήσεις, μπορείτε να δημιουργήσετε είδη κοινού με βάση τις προβλεπόμενες συμπεριφορές τους. Για παράδειγμα, χρήστες που είναι πιθανό να αγοράσουν τις επόμενες 7 ημέρες ή χρήστες που είναι πιθανό να ξοδέψουν περισσότερα από 500€ σε μία αγορά. Στη συνέχεια, αυτά τα είδη κοινού μπορούν να στοχευθούν χρησιμοποιώντας καμπάνιες του Google Ads ή ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτές οι μετρήσεις μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση του ιστότοπου. Μπορείτε να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες στρατηγικές marketing για διαφορετικά είδη κοινού με βάση τις συμπεριφορές και τις ανάγκες τους. Οι προτάσεις του GA4 θα συνεχίσουν να βελτιώνονται καθώς συλλέγονται περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου.

Σέβονται το απόρρητο των επισκεπτών λαμβάνοντας υπόψιν το κανονισμό GDPR

Διατηρούνται μόνο τα στατιστικά στοιχεία των 14 τελευταίων μηνών. Η Τεχνητή Νοημοσύνη των GA4 θα καλύπτει το κενό των παλαιοτέρων στοιχείων που διαγράφονται.

Τι θα συμβεί αν δεν ενεργοποιήσω τα GA4 και παραμείνω στην προηγούμενη έκδοση;

Από την 1η Ιουλίου του 2023, τα Universal Google Analytics θα σταματήσουν να καταγράφουν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, η καταγραφή στατιστικών θα είναι εφικτή μόνο μέσω των Google Analytics 4.

Θα χαθεί η παλιά έκδοση Analytics μόλις ενεργοποιηθούν τα GA4;

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι δύο εκδόσεις των Google Analytics θα λειτουργούν ταυτόχρονα αφού ενεργοποιήσετε το GA4. Απλά τον Ιούλιο του 2023 η παλιά έκδοση δεν θα συλλέγει πλέον στοιχεία επισκεψιμότητας.

Τι θα γίνει με το ιστορικό στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων ετών;

Τα στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας των προηγούμενων ετών δεν μεταφέρονται στα GA4, αλλά παραμένουν στα Universal Analytics και θα εξακολουθείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά για έξι μήνες μετά την διακοπή συλλογής στοιχείων από την παλιά έκδοση των Analytics.

H Google βέβαια καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 έχει προβεί σε διάφορες τροποποιήσεις στην αρχική της ανακοίνωση όσον αφορά το διάστημα διατήρησης των στατιστικών προηγούμενων ετών, λόγω διαμαρτυρίας πολλών χρηστών οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν την πρόσβαση σε αυτά. Για παν ενδεχόμενο καλό θα ήταν να αποθηκεύσετε τα ιστορικά στοιχεία επισκεψιμότητας που σας ενδιαφέρουν, είτε μέσω των εργαλείων εξαγωγής που προσφέρει το περιβάλλον των Google Analytics, ή με άλλο τρόπο (όπως π.χ. screenshots των αναφορών που θέλετε να κρατήσετε).

Πως γίνεται η ενεργοποίηση των GA4;

Μπορείτε και εσείς να προχωρήσετε στην ενεργοποίηση της νέας έκδοσης εφόσον έχετε δικαιώματα διαχειριστή στο λογαρισμό σας Google Analytics, μπαίνοντας στις ρυθμίσεις (επιλογή Admin στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης), και να χρησιμοποιήσετε τον GA4 Setup Assistant.

Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλετε να το κάνετε εσείς, μπορούμε να αναλάβουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενεργοποίησης των GA4 εκ μέρους σας.

Ποια είναι η πρόταση της TotalWeb;

Η εταιρεία μας σας προτείνει να προχωρήσετε το συντομότερο δυνατό στην ενεργοποίηση των GA4 για τους παρακάτω λόγους:

  • Από το καλοκαίρι του 2023 δεν θα έχετε στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας αν παραμείνετε στην παλιά έκδοση.
  • Η νέα έκδοση σας προσφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες και προοπτικές αύξησης των πωλήσεων σας.
  • Όσο πιο νωρίς συλλέξει στοιχεία επισκεψιμότητας και συμπεριφοράς το GA4, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε επαρκές ιστορικό στατιστικών στοιχείων, και τόσο πιο σύντομα θα είναι αποτελεσματικός ο μηχανισμός πρόβλεψης μελλοντικής συμπεριφοράς πελατών που σας προσφέρει η νέα έκδοση Analytics. Υπενθυμίζουμε ότι τα στατιστικά της προηγούμενης έκδοσης δεν θα περάσουν στο GA4.
  • Η πρώιμη ενεργοποίηση της νέας έκδοσης, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε έγκαιρη και επαρκή οικειότητα με το περιβάλλον χρήσης των GA4, ώστε να συνεχίστε απρόσκοπτα την λήψη αποφάσεων marketing όταν σταματήσει η συλλογή στατιστικών από την παλιά έκδοση Analytics.

Η TotalWeb βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας για να βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση, και να σας προτείνει αποτελεσματικές διαφημιστικές καμπάνιες λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες σας και τα στοιχεία που συλλέγει το Google Analytics. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2105907200 ή να μας στείλετε σχετικό αίτημα στο σύστημα τεχνικής υποστήριξης που διαθέτουμε.

 

 

Μας εμπιστεύονται

Χρειάζομαι καθοδήγηση...

choose path

Δεν γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει το Internet για εσάς; Θα θέλατε να μάθετε πως το διαδίκτυο και οι τεχνολογίες του μπορούν να σας βοηθήσουν;

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε λύσεις που θα απογειώσουν την επιχείρησή σας!

Web templates

web templates

Επιλέξτε το πρότυπο εμφάνισης (template) που σας ενδιαφέρει, και εμείς θα αναπτύξουμε τoν νέο σας διαδικτυακό τόπο με τις πιο σύχρονες τεχνολογίες!

Διαλέξτε ανάμεσα σε πρότυπα για στατικές ιστοσελίδες, για ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop), ή για δυναμικές ιστοσελίδες, κ.ά. και εμείς θα το παραμετροποιήσούμε βάσει των αναγκών σας.

Υποστηρίζουμε το Ανοιχτό Λογισμικό!

Open source εφαρμογές

Έχετε εφαρμογή ανοιχτού λογισμικού (Joomla, Drupal, Opencart, OSCommerce, WordPress, MODx κ.ά) και ο προγραμματιστής σας σας άφησε "στα κρύα του λουτρού"; Μπορούμε να αναλάβουμε την πλήρη υποστήριξη και αναβάθμιση της πλατφόρμας Open Source που διαθέτετε!

Κορυφαίες λύσεις hosting!

hosting

Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για τα διαθέσιμα πακέτα φιλοξενίας που παρέχουμε τόσο σε Windows™, όσο και σε Linux web servers.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να μαθαίνετε σημαντικά νέα γύρω από το χώρο του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου!

Εγγραφή

210.5907.200